Fiorentina Stek

Fiorentina stek är en bit ryggbiff som sitter nedanför revbenen. Den bästa sorten är den som sitter närmast revbenen eftersom du då också får med filén. Fiorentina stek kommer från Italien och tas från kalvar som tillsammans med väldigt specifika förberedelser gör den till en väldigt unik delikatess. Den är en favorit i matlagning från Toskana och har funnits ända sedan staden Florens fanns med på kartan vilket gör den till en gammal tradition.

Florentine stek kom till att existera under ett sammanträffande av att staden Festa di San Lorenzo hade uppe en massa brasor i hela staden och många gillade kalv på den. Detta delades sedan ut till befolkningen. Under den tiden reste det många människor genom staden, bland annat ett par engelska riddare. De fick också smaka på köttet och döpte det sedan till biffstek. Därefter fick det speciella köttet sin plats i området.

Fiorentina Stek

Att göra Florentine stek

För att kunna göra Fiorentina stek måste köttet ha åldrats rätt. Två veckor inne i ett kallt rum ska den förvaras innan den tas till rumstemperatur inför matlagning. Den skärs upp i storlekar med en höjd på 5-6 cm och en vikt på 1-1,5 kg. För att göra grillningen rätt går det åt mycket kol och den måste vara vid liv utan några flammor, gärna med ett lätt lager aska ovanpå.

Att använda något som en elektrisk grill eller grilla på sten är absolut förbjudet. Det är kolen som kommer ge köttet sin helt unika smak. Den ska grillas 3-5 minuter på var sin sida för att den inte ska stelna. Slutligen ska den grillas stående. Detta gör den väldigt unik eftersom köttbiten ska kunna stå på egen hand. När allt blod är borta från benet är den klar. Den ska vara brun på utsidan och röd inuti.

Enligt tradition ska Florentine stek serveras med Cannellinibönor täckta i olivolja. Det går också att servera den med en enkel sallad. Till det ska det serveras ett rött vin. Florentine stek har en stark tradition som visar sig både idag och historiskt. Stek har alltid varit en viktig del i Italien. Corrado Tedeschi som var Florens ledare för det Italienska ”Nettist” partiet gjorde en valkampanj under 1953 som lovade att dagligen leverera stek till varje invånare.