Laga Ribollita och njut!

Kålsoppa Ribollita kommer från Toscana i Italien. Ribollita kommer från det italienska ordet ribollire och översatt till svenska betyder ungefär koka om igen. Italienarna använder sig oftast av gårdagens grönsakssoppa och lägger i bitar av surdegsbröd och vips har du en god lunchsoppa att äta och njuta av. Perfekt maträtt när det är rått och kallt ute en höst- eller vinterdag. Då är det gott att avnjuta en maträtt som värmer.

Laga Ribollita och njut!Soppans bas består av morötter, stjälkselleri och lök, vilket ger en härligt smakrik mustighet till den. Till soppan är det alltid gott med något gott, nybakat bröd av något slag. Den robusta kålsoppan är enkel att laga från grunden och sedan är det upp till var och en om du vill tillsätta surdegsbröd i soppa eller inte. Brödet suger nämligen åt sig vätskan från soppan och gör att maträtten blir fastare att äta.

Tillaga Ribollita

Ska du tillaga ribollita från grunden behöver du ett fåtal råvaror. Du behöver ha grön savojkål eller som även italienarna använder, svart savojkål. Övriga ingredienserna är: lök/purjolök, vitlök, morötter, selleristjälkar, stora vita bönor, (potatis, tomater, paprika) pancetta eller annan rökt/rimmat sidfläsk, samt som smaksättare olivolja, salt, rosmarin/timjan och eventuellt buljong. För att öka mustigheten ytterligare går det att tillsätta tärnad surdegsbröd eller kokt potatis. Vilka ingredienser du använder är upp till dig.

Börja med att finhacka vitlök, löken, paprikan, tomaterna och morötterna. Skär sedan sellerin, potatis och eventuellt brödet i större tärningar. Kålen och pancettan/sidfläsket ska strimlas. Börja med att hetta upp olivoljan i en stor kastrull och tillsätt fläsket för att låta det få färg, samt släppa på sitt fett. Tillsätt lök, vitlök, selleri, tomater, paprika och morötterna, låt grönsakerna fräsa i cirka fem minuter, se till att röra runt så att de inte bränns vid.

Därefter sänker du värmen och tillsätter savojkålen, de avrunna och sköljda bönorna, samt vatten, timjan/rosmarin och buljong. Låt soppan småkoka på svag värme i cirka 15 minuter och smaka av för eventuellt smaksätta med salt och peppar. Nu är soppan klar och du väljer själv om du vill tillsätta potatis eller brödbitarna. Vill du ha dessa ingredienserna, läggs dem på botten i en skål eller djup tallrik och därefter hälls soppan över. Klart att äta!