Sottocenere

Sottocenere är ett namn på en ost som betyder ”under aska”. Det är en italiensk ost som är gjord på pastöriserad komjölk och som är fläckad med svart tryffel. Denna sortens ost gjordes för första gången under det sena 1990-talet i Venedig, Italien. Men det var inte den fösta osten som använder sin speciella preservationsteknik i aska, det är någon som har används i flera hundra år av många olika ostmakare.

Askan som hjälper till att skapa osten blandas med olika sorters örter och kryddor. Detta läggs sedan som ett tunt lager på osten som sedan blir krispigt efter ett tag. Den krämiga insidan av osten är blekt gul och förblir mjuk trots det hårdare yttre skalet. Sottocenere är känd för att vara fylld med massor av protein och kalcium, men den kommer också med en stor dos av fett.

Att äta och lagra Sottocenere

SottocenereAtt äta denna osten är lite speciellt eftersom den levererar en väldigt kraftig smak som kan vara svår att konsumera på egen hand. Därför är den oftast serverad tillsammans med ett glas vin för att sedan kunna avnjutas. Vill du lyxa till det kan den även ätas tillsammans med lite honung eller en bit av tunt skivad biff. Osten kan även användas i matlagning av rätter som risotto eller omelett.

Att ge bort Sottocenere i present är väldigt vanligt eftersom det är en lyxig sak att få. Men för att kunna få den för dig själv eller kunna ge bort den måste den förvaras på ett korrekt sätt. Börja med att linda in osten i vaxpapper och täck den sedan i plats eller aluminiumfolie. Den ska sedan läggas i kylen eftersom den smälter både lätt och snabbt. Du får aldrig frysa en Sottocenere.

Den stora frågan som kan dyka upp är om du kan äta kanterna som är fylld med aska och örter. Om det är något du skulle vilja prova är det inget farligt som kan hända av att du smakar på den. Men den skarpa smaken och sandiga texturen gör att den inte kommer smaka gott. Det kan dessutom ta bort upplevelsen av osten eftersom smaken fäster sig på tungan. Njut av den krämiga osten inuti istället.