Svenska delikatesser

Det går inte att nämna svenska delikatesser utan att nämna Nobelmiddagens självklara gäst löjrom. Denna delikatess kommer från Kalix-området och tas upp i Bottenhavet. Många gastronomiska experter har löjrom som en given etta och höjer främst konsistensen som anses vara perfekt tillsammans med färgen och smaken. Kalix löjrommen har en skyddad status från EU. Löjrommen är väldigt mineralrik tack vare det mineralrika vattnen som finns där siklöjan lever och en riktig svensk delikatess.

Surströmming är en svensk delikatess som delar landet itu, antingen älskar du den eller så kan du inte stå ut med att någon äter den i huset där du bor. Surströmming luktar riktigt illa men smaken är något helt annat med en salt fin ton och krispig textur. Det är typisk svensk mat som gäster från världens alla hörn kommer för att testa. Ät med tunnbröd och finhackad röd lök.

Renkött och delikatesser från skogen

Svenska delikatesser

I de svenska skogarna finns fantastiska resurser i form av bär, svamp och djur. Renkött är en av de absolut mest speciella råvaror från Sverige som på grund av tillgången har ett väldigt högt pris. Torkat eller rökt renkött är något som många dukar upp till jul eller andra högtider och många utländska besökare köper renkött som gåva för sina vänner i hemlandet. En annan populär delikatess är älgkött som har något billigare pris än renkött.

I de svenska skogarna finns många delikatesser i form av olika bär som kan torkas eller göras till sylt. Hjortron som kallas skogens guld är ett väldigt exklusivt bär som har en mjuk och len smak. Det har ett dyrt pris för tillgången av bäret är begränsat. Varm hjortronsylt som serveras med kall vaniljglass är en populär dessert på många fina krogar. Hjortron finns även som ingrediens i hudvårdprodukter och är rikt på c-vitamin.

Om barnen tillfrågas om vilka svenska delikatesser som finns kan nog svaret vara fiskbullar, köttbullar och blodpudding som är vanlig mat i skolorna. Just blodpudding är något som många besökare tycker är en intressant svensk matprodukt och det finns helt klart en stor skara människor som ser blodpudding som en riktig delikatess. Men med klassisk delikatess ses ofta något väldigt dyrt och exklusivt, och dyrt är varken strömmingen eller blodpuddingen.